Informasjon for apotek og optikere

Her finnes materiell for nedlastning (lengst ned) og tips i rådgivningsfasen for deg som arbeider på apotek eller hos optiker. Vi har også lenker til våre e-learnings der du kan lære deg mer om tørre øyne. Du kan også bestille fysisk materiell av våre representanter eller gjennom å sende en mail til: info@thea-nordic.com

Tips i rådgivningsfasen

Hvilken behandling som bør anbefales henger sammen med når, hvor ofte og i hvilke situasjoner kunden opplever tørre øyne. Behandling med øyedråper er grunnleggende, og de fleste med tørre øyne har også nytte av øyelokkrengjøring.

Symptomene på tørre øyne varierer, men kjennetegnes av ubehag i øyet med eller uten synsforstyrrelser. Det kan være vanskelig for kunden å forstå at symptomene er tegn på tørre øyne. For å avdekke dette bør du spørre kunden hvilke ubehag hun/han har fra øynene.

De vanligste symptomene ved tørre øyne er; svie, rennende øyne, grusfølelse, røde, trette og ømme øyne samt vansker med å åpne øynene om morgenen eller redusert bæretid av kontaktlinser. For å identifisere graden av plager kan det være lurt å stille følgende spørsmål:

Hvor ofte er du plaget og er det verre i noen spesielle situasjoner?
Er plagene verst om morgenen bør kunden bruke en gel til natten i tillegg til dråper på dagtid. Uavhengig av alvorlighetsgraden av tørre øyne skal dråpen alltid være konserveringsmiddelfri ettersom alle konserveringsmidler skader øyet og på sikt fører til tørre øyne. Anbefalt(e) produkt bør både beskytte cellene og tilføre fukt uansett om plagene er milde, middels eller alvorlige. Her er noen tilfeller du kan møte:

Plager relatert til kontaktlinsebruk eller arbeid foran skjerm?
Anbefal øyedråper uten konserveringsmidler 2–4 ganger daglig. Om personen har kontaktlinser velg en dråpe som kan dryppes mens linsene sitter på, f. eks Thealoz Duo. Rengjøring er en viktig del av behandlingen og velg skånsomme, milde produkter tilpasset det sensitive øyeområdet.

Plager døgnet rundt?
Anbefal øyedråper uten konserveringsmidler 4–6 ganger daglig samt en gel uten konserveringsmidler om natten og om morgenen f. eks Thealoz Duo Gel. Anbefal også varme, massasje og rengjøring.

Klør det mye i øynene om våren/sommeren?
Dette kan være tegn på allergi – anbefal allergidråper uten konserveringsmiddel f. eks Zaditen endosepipetter samt rengjøring med Blephaclean. Det er viktig å fjerne alle rester av pollen samt sekret som i seg selv kan irritere øyet.

OBS! Føler du deg usikker skal du anbefale kunden å oppsøke optiker eller øyelege.

Thealoz Duo informasjonsbrosjyre

Thealoz Duo avrivningsblokk

Informasjonsbrosjyre om tørre øyne for apotekspersonale

E-learning for apotekspersonale

Informasjonsbrosjyre om tørre øyne for optikere

E-learning for optikere