Hva er tørre øyne?

Tørre øyne er en vanlig tilstand som kommer av at øynene enten produserer for lite tårer, eller at tårene som produseres er av dårlig kvalitet.

Symptomene på tørre øyne varierer og kjennetegnes ved ubehag i øyet som grusfølelse, irriterte øyne, svie eller at synet endres gjennom dagen. Symptomene kan variere fra dag til dag og fra person til person, og livsstil kan ha en innvirkning på plagene. Fordi symptomene varierer kan det være vanskelig å forstå at symptomene er tegn på tørre øyne.

Vanlige symptomer på tørre øyne er: svie, rennende øyne, grusfølelse, lysfølsomhet, uklart syn som gjerne endres gjennom dagen, redusert bæretid av kontaktlinser og røde øyne. For mange presenterer det seg som slitne og såre øyne etter langvarig arbeid foran skjerm, gjerne i kombinasjon med tørre kontorlokaler.

Mistenker du at du har tørre øyne? Ta testen vår her.

Har du tørre øyne?

Ta testen her!

Test deg selv: Har du tørre øyne?

Gjør øyelege og professor Tor P. Utheims test på 2 min for å se om du har tørre øyne. Etter at du har fullført testen vil du få et tilpasset resultat basert på din poengsum.

Vær snill mot øynene – bruk øyedråper uten konserveringsmiddel

Konserveringsmiddel i øyedråper kan skade den sensitive øyestrukturen og føre til plager med tørre øyne. Derfor er våre øyedråper Thealoz Duo og Thealoz Duo Gel helt uten konserveringsmiddel.

Det er viktig å unngå konserveringsmiddel i alle typer øyedråper ettersom konserveringsmiddel i seg selv kan gjøre øynene tørre. Det finnes ingen snille konserveringsmiddel. Alle konserveringsmiddel skader den sensitive øyeoverflaten på flere måter ved at de:

  • Bryter opp lipidlaget i tårefilmen som fører til økt fordamping
  • Reduserer tettheten av begerceller som fører til mindre mucin(slim)produksjon
  • Har toksisk effekt på hornhinnens epitelceller
  • Gir ustabil tårefilm