Mange vil oppleve å ikke kunne bruke linser som de har gjort tidligere på grunn av irriterte og slitne øyne. For mange skyldes dette tørre øyne.

Linser er en veldig praktisk måte å justere synet på som mange foretrekker, fordi det gir frihet til å bruke sol- eller skibriller, løpe og gjøre andre aktive bevegelser. Uten at briller faller av eller er i veien. For mange kan det derimot skje endringer etter som årene går, som gjør at linsene gjør øyet irritert og slitent, i verste fall slik at en må legge dem på hylla.

– Når vi blir eldre, gjerne allerede fra 30-årene, blir det for mange vanskelig å bruke linser hele tiden slik de gjorde tidligere. Dette er fordi fettstoffene fra øyelokkenes talgkjertler svekkes i mengde og kvalitet slik at tårefilmen tørker raskere ut enn tidligere. Det blir dermed ikke nok fuktighet på øyet til at linsene er behagelige å bruke, og det er vanlig at synet blir dårligere utover dagen, sier Sten Ræder, øyelege ved Tørreøyneklinikken.

Les mer om tørre øyne her.

Symptomene på tørre øyne når du har linser

Sten Ræder, øyelege og grunnlegger av Tørreøyneklinikken i Oslo, har forsket på tilstanden tørre øyne, og forelest både her i Norge og i utlandet om dette problemet som er veldig utbredt. Symptomene på tørre øyne er gjerne at øyet føles irritert, at det kjennes ut som en har et fremmedlegeme på øyet, at synet blir dårligere eller at øyet faktisk renner mer enn vanlig.

– Tørre øyne er et stort problem i Norge, og det er veldig mange som har en eller annen grad av disse plagene. Konkret for linsebrukere ser vi at mange rett og slett må slutte å bruke linser, fordi øyet blir for tørt, irritert og slitent av det, og at synet reduseres utover dagen. Men det finnes måter å forlenge bæretiden på linsene, uansett om man bare ønsker å bruke dem til konkrete aktiviteter, eller fortsette å bruke dem til daglig, sier Ræder.

Forleng bæretiden på linsene

Et tips er å bruke kunstig tårevæske. Dette er dråper ment for å gi øyet fuktighet gjennom dagen. Det er viktig at disse er konserveringsfrie når de skal brukes sammen med kontaktlinser. Ved å dryppe slik tårevæske direkte i linsen før en tar de på gir man god fuktighet helt fra starten av på dagen.

– Noen kan forlenge bæretiden ved å bruke dråper utover dagen, og gjerne i kombinasjon med andre tiltak også. En slik tårevæske gjør at linsene holder bedre på fuktigheten. Om man sitter foran skjerm hele dagen er det viktig å ta hyppige pauser hvor man går bort fra skjermen. Da fokuserer øyet annerledes, og man blunker mer, slik at øyet blir fuktet oftere.

Har du mistanke om at du har tørre øyne? Ta testen her.

Les mer om tørre øyne på denne siden.