Mange nordmenn har milde til moderate plager med øynene som kan være slitsomme og innvirke på livskvaliteten. Ofte er det en tilstand som heter tørre øyne. Men hva er egentlig det?

Tilstanden tørre øyne er mer vanlig enn mange tror. Dette er en samlebetegnelse på plager som fremstår som sviende, irriterte eller røde øyne. I noen tilfeller kan det føles som om man har et fremmedlegeme på øyet, at øyet er lysfølsomt eller at øyet faktisk renner mer enn normalt. Det hele bunner ut i at øyet ikke får den fuktigheten det trenger.

– Tørre øyne er et veldig vanlig problem i Norge, og kan faktisk sees på som et samfunnsproblem rett og slett fordi det innvirker på folks evne til å jobbe. De som plages med tørre øyne blir ofte fort slitne i øynene, eller har problemer med å sitte i et kontorlandskap foran en skjerm. Men det er hjelp å få, og for noen kan dråper til øyet være løsningen sier Sten Ræder, daglig leder og øyelege ved Tørreøyneklinikken i Oslo.

Mange vet ikke at de har tørre øyne

Ræder har i mange år jobbet med og forsket på tørre øyne. Han har skrevet mange vitenskapelige artikler og holdt foredrag både nasjonalt og internasjonalt. Til daglig jobber han ved Tørreøyneklinikken i Oslo, hvor de som gjerne har litt mer alvorlige problemer kommer fra hele landet for å få hjelp.

– Mange vet ikke at de har tørre øyne. Det kan nok delvis være at navnet vi bruker her i Norge er litt misvisende. Problemet presenterer seg ofte som røde, sviende eller irriterte øyne, som at det føles som man har et fremmedlegeme på øyet eller rett og slett øyne som renner mer enn vanlig. Ofte gjør dette at man har ustabilt syn, altså at det endrer seg gjennom dagen. Samlet sett kan dette gjøre at man føler seg trøtt og sliten utover dagen, fordi øynene blir slitne.

Bruker du linser og opplever at øynene blir slitne og synet endres gjennom dagen?

Hva skjer i øyet når det blir tørt?

Øyet har en tårefilm som er en tynn hinne som gir fukt og næring til øyets overflate. Denne tårefilmen fordamper naturlig, og blir fuktet igjen ved at vi blunker. Tårefilmen består blant annet av lipider som produseres av fettkjertler i øyelokkene, og det er disse oljene som bidrar til å utsette fordampingen av tårefilmen. Når vi blir eldre, blir denne også svekket. Dermed oppstår disse problemene gjerne i midten av 40-årene, men det er også yngre mennesker som kan plages med dette.

– Vi har pasienter i alle aldersgrupper, men med overvekt av de over 40. For kvinner kan overgangsalderen gjøre at de får tørre øyne fordi hormonbalansen endres. Men for de fleste er det gjerne livsstil, i kombinasjon med svekket tårefilm, som gjør at de får plager. Å sitte foran skjerm hele dagen, gjerne i kontorlokaler med tørr luft, er en av synderne. Når vi ser på skjerm blunker vi betydelig mindre enn ellers. Dette gjør at det blir mindre fett på tårefilmen, og øynene kan bli irriterte på grunn av for lite fukt.

For mange kan kunstig tårevæske være løsningen. Ved å tilføre ekstra fuktighet gjennom dagen kan mange av plagene unngås. Da anbefales det å bruke dem preventivt.

– Drypp øynene dine i det du setter deg ved kontorpulten på morgenen. Hvis du har små flasker med dråper liggende i vesken, på kontorpulten, i bilen også videre er de lett tilgjengelig og det er enkelt å få inn vanen med å dryppe gjennom dagen. Det gjør for mange at øynene blir mindre slitne, og synet opprettholdes gjennom dagen.

Har du mistanke om at du har tørre øyne? Ta tørre øyne-testen her.