Optiker Christine Hægstad og hennes kolleger oppdager nesten daglig pasienter med tørre øyne. Interoptik-butikken i Drammen har ekstra fokus på problemet, og oppfordrer alle med irriterte øyne til å snakke med optikeren sin.

Interoptik Optika, som butikken i Drammen heter, ligger på hjørnet i en teglsteinsgård i Engene, hovedgaten gjennom byen. Her jobber det ni optikere, og et av områdene de har spesialisert seg på er tørre øyne.

– Tilbake i 2013 var vi med på et kurs som ble holdt på det som da het Høyskolen i Buskerud. Dette kurset handlet om tørre øyne-problematikken, og er nok et av kursene jeg har hatt mest nytte av i alle årene jeg har vært optiker. Kunnskapen vi fikk der, samt at vi etter det har fulgt utviklingen innen undersøkelser og utstyr, bruker vi hver eneste dag, sier Christine Hægstad, optometrist hos Interoptik Optika.

Hun og flere kolleger har ekstra kompetanse innen feltet, og passer på at nye optikere som kommer inn holdes oppdatert på feltet.

– Hos oss er det en naturlig del av synsundersøkelsen å finne ut om det er noen utfordringer med tørre øyne. Vi avdekker det ved å stille spørsmål rundt om vedkommende har noen plager med øynene. For eksempel at øynene renner mer enn vanlig, at det kjennes ut som du har rusk eller sandpapir på øyet, og ikke minst spør vi om du har like bra syn og komfort på slutten av dagen som du har på morgenen. Dette er alle ting som kan indikere at en har tørre øyne, sier Hægstad.

Enkle løsninger for mindre ubehag

Kundene til Interoptik Optika som får påvist tørre øyne har alle ulike grader av alvorlighet. De fleste har milde til moderate plager, og kan dermed lindre med rengjøring av øyelokkene og dråper.

– Tørre øyne kommer jo av at tårefilmen tørker ut for fort, at fettkjertlene i øyelokkene enten er tettet igjen eller ikke produserer nok fett til å smøre øynene, eller en kombinasjon av disse. Hos noen kan litt ekstra fokus på å rengjøre kanten av øyelokkene være til hjelp, gjerne i kombinasjon med dråper gjennom dagen, sier Hægstad.

Kombinasjonen tørre øyne og linser er også et problem for mange. Om linsene blir ubehagelig å ha på utover dagen kan en enkel løsning for mange være øyedråper.

– Myke linser, som de fleste bruker i dag, inneholder vann. De tørker ut gjennom dagen, og om øynene ikke klarer å gi nok fuktighet blir de ubehagelig å ha på og synet kan svekkes. Da kan det være nødvendig å tilføre fuktighet gjennom dagen i form av dråper. På samme måte som vi bruker håndkrem og leppepomade på huden vår, sier Hægstad.

Om ekstra rengjøring og dråper ikke gjør tilstanden bedre kan Hægstad og kollegene også utføre mer avanserte behandlinger som lysbehandling, plugging av tårekanalene eller andre tiltak. Dette tilpasses hver enkelt og de problemene de har.

Les mer om tørre øyne og linser her. 

Optikerens tips mot tørre øyne

For de fleste kan tørre øyne lindres eller unngås med enkle grep som nevnt over. Det viktigste er å snakke med optikeren din slik at årsaken til de tørre øynene avdekkes. Men Hægstad har også noen tips som kan bidra til bedre forhold for øynene dine.

– En ting som er viktig å ha fokus på er faktisk kostholdet, og spesielt at man får i seg nok omega 3 som er viktig for fettproduksjonen i øyelokkene. I tillegg kan for eksempel en luftfukter bidra til mindre plager, spesielt i moderne hus som har ventilasjon og på vinteren når vi fyrer mye. Høyere luftfuktighet gjør at tårefilmen ikke tørker ut så fort. Sammen med kosthold er det også viktig å drikke nok vann gjennom dagen, og ikke minst ta pauser fra både pc- og mobil-skjermen. Å stirre på skjerm hele dagen gjør at vi blunker mindre, som jo er viktig for å fukte øyet.

Har du mistanke om at du har tørre øyne? Ta gjerne tørre øyne-testen her, og snakk med optikeren din.