For skiskytter Ingrid Tandrevold er øynene et av hennes viktigste arbeidsverktøy. Hun har blitt mye mer bevisst på hvordan hun tar vare på dem, uansett om hun går på ski eller sitter foran en pc-skjerm.

Tandrevold er på skisamling i Italia i det vi tar en prat over telefon. Der har hun vært i nesten tre uker for å forberede seg til skisesongen og OL i februar. Et liv på skiskytter-landslaget innebærer mye reising, og ikke minst uteaktivitet i ulike værforhold. Da er det viktig å ta vare på øynene.

– Før jeg begynte samarbeidet med TheaLoz Duo trodde jeg det var bare eldre som kunne være plaget med tørre øyne. Men jeg har lært så utrolig mye av øyelege om hvor viktig det er å ta vare på øynene, selv om jeg bare er 25 år. Jeg har selvsagt fått sjekket synet i forbindelse med idretten jeg driver med, men ikke tenkt noe mer på dem utover det, sier Ingrid.

Uklart syn ved tørr luft

Hun har nå skjønt hva som kan påvirke øynene og ramser opp tørr luft i høyden, flyreiser og aircondition, bruk av ansiktsmaske som gjør at pusten går opp i øynene og ikke minst skjermbruk som kan gjøre at øynene trenger litt pleie.

– Jeg har jo i noen tilfeller merket at synet blir litt uklart hvis det er tørr luft for eksempel, og nå skjønner jeg mer hva som kan påvirke slik at jeg ser dårligere. Skiskyting er en marginal idrett, så synet er jo alfa og omega for å prestere slik jeg vil.

Øyet har en tynn hinne, tårefilmen, som fukter øyets overflate. Denne fordamper naturlig fra øyets overflate, og om man plages med tørre øyne kan det være at øyet produserer for lite tårevæske eller at den fordamper for fort. Problemet merkes ofte på slutten av dagen, eller ved aktiviteter som lesing, skjermbruk eller om man oppholder seg et sted med tørr luft.

Best å være føre var

Ingrid anbefaler å ha øyedråper lett tilgjengelig, og bruke dem for å få bedre øyehelse.

– Jeg har lært meg å være føre var, og bruker TheaLoz Duo for å sørge for at øynene er fuktet. Spesielt i situasjoner hvor jeg vet det kan bli en utfordring. Det beste er å ha en liten flaske i treningsbagen, i jakker, vesker, på kontorpulten også videre. Har du det tilgjengelig er det enklere å bruke dem forebyggende slik at jeg ikke får problemer.

Hun har også dyttet noen flasker øyedråper på både samboer og venner.

– Jeg så spesielt samboeren min når han satt på hjemmekontor, og flere timer foran skjerm hver dag. Da maste jeg litt på at han skulle bruker dråper. Selv om vi er unge føler jeg at det å bruke øyedråper er noe positivt for øynene ved at de får den fukten de trenger.

Ønsker du å lese mer om hva tørre øyne er? Les denne artikkelen med fakta fra Tørreøyneklinikken i Oslo.

Merknad: Théa Pharma har inngått et sponsorsamarbeid med Ingrid Tandrevold, men hun har uttalt seg objektivt om tørre øyne i denne artikkelen.